Всяко чудо за три дни е поговорка, която използваме често в

...
Всяко чудо за три дни е поговорка, която използваме често в
Коментари Харесай

20 лв. от български пенсионер. За журналистическото достойнство

" Всяко знамение за три дни "  е сентенция, която използваме постоянно в забързания свят на новините и информацията. В последните три дни обаче дружно направихме нещо, което на нас в АЕЖ ни наподобява като знамение. Успяхме да съберем забележителната сума, нужна за правна помощ на Mediapool.bg, откакто тази самостоятелна медия попадна под ударите на иск за 1 млн. лева, заведен от застрахователната компания “Лев Инс ”.

Това оповестяват от Асоциацията на европейските публицисти - България, от където подеха самодейност за събиране на дарения в помощ на обезпечаването на парвна помощ за сътрудниците.

Този правосъден развой има голям брой характерности на SLAPP или “дело пестник ” - напомнят от АЕЖ. Това са стратегически каузи, които хора или компании с власт и благоприятни условия, водят против публицисти и деятели. Целта на тези каузи не е да защитят положителното име на ищеца, а да накарат съответният публицист или деятел да престане да се занимава с това, което прави и което е в публичен интерес.

Искът на “Лев Инс ” е за рекордна сума и е поради това, че медията е цитирала публична стенограма с изявление на финансовия министър. Размерът на адвокатските услуги по тези каузи зависи от цената на желае и минималните цени са разказани в специфична разпоредба – в случай че юрист вземе по-малко или води сходно дело гратис, предстои на дисциплинарна глоба. Затова и в случай че някой ви съди за 1 000 000 лева, ще би трябвало да намерите 40 000 за разходи. Разбира се, ищецът също ще има сходни разноски, с цел да води такова дело. За една огромна компания тези суми са нищожно перо. И евентуално е обмислен ход – да се похарчи избрана сума, с цел да се обезпечи медийна тишина към компанията.

" Най-силното противопоставяне на сходен вид опити за заглушаване е солидарността. Стотици откликнаха на апела на АЕЖ да пишат на “Лев Инс ” и да им зададат същите въпроси, като заложените им от Mediapool. Решихме да не спрем до там, а да се опитаме дружно да съберем нужната сума за съответна отбрана на медията. Бяхме стъписани от размера ѝ и, да си признаем, не чакахме да успеем да я съберем бързо " - пишат от АЕЖ.

И обобщават:

" Бяхме опровергани. Още като обявихме самодейността, даренията започнаха да валят. За няколко часа в първия ден по сметките ни имаше над 10 000 лв., интензивността се задържа висока и през втория и третия ден и бързо достигнахме 34 894,61 лева, които дружно със средствата от друга паралелна акция покриват цялата нужна сума. 333

Получихме тъкмо 351 дарения. Сумите варираха от 1 евро до 2000 лева "

" 20 лева от български пенсионер ” – бе измежду най-трогателните учредения за заплащане. “За журналистическото достолепие на хората от „ Медиапул “ – гласеше друго. “Долу мафията ” – трето. Получихме и заплащане с съображение “*** за Лев Инс ”, което след къс смях, отнесохме още веднъж към даренията. Тъкмо достигнахме нужната сума и пишехме вест за завършек на акцията и получихме най-голямото подаяние – 7659.29 лева от Юлияна Йорданова, която е спечелила дело против ПИК за същата сума и е решила да я даде за идеята. Свързахме се с нея. Обяснихме, че средствата за делото Mediapool.bg към този момент са набрани и тя се съгласи тази сума да постави началото на фонд за правна помощ по други “дела плесници ” против медии и публицисти " - описват още от съсловната организация.

Оттам благодарят на всички, подкрепили акцията.

Сметките на АЕЖ остават отворени. Всяко подаяние към този момент ще бъде отчитано във фонда за отбрана на медии и публицисти, като ще предоставяме цялостна отчетност за подкрепените дела.

Можете да дарите в следната банкова сметка:

BG41RZBB91551011658021

KBC bank

Титуляр: АЕЖ – България

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Фонд за правна помощ
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР